Svampplockning


Vi på naturdjur har satt ihop en svamp-plockar-guide här på bloggen för er som är sugna på att ta sig en tur ut i svampskogen.

Men först rekommenderar vi att du läser igenom det som vi skrivit om svampar i vårt naturhäfte.
Där finns mycket mer fakta om svamp, hur de ser ut och svampens delar osv.





Men här har vi några hjälpfulla tips när det väl är dags att bege sig ut i skogen.


Du behöver ha med dig:

♦ Oömma kläder och skor efter väder. En regnjacka är alltid bra att ha med och att använda en bekväm ryggsäck att ha packningen i.

♦ En modern svampbok med tydliga bilder och beskrivningar. Detta för att vara säker på vad du plockar och att de inte är giftiga.

♦ Något att lägga svampen i. Vi rekommenderar en korg där svamparna kan ligga fritt och andas. Du bör inte använda en plastpåse då det brukar bli varmt och fuktigt, alltså en perfekt plats för bakterier att gro.

♦ En svampkniv med borste kan va bra att ha med. Se till att du har ett skydd på knivbladet bara.

♦ Något att äta och dricka är alltid trevligt att ha med och dessutom viktigt om du tänkt att gå någonstans du inte hittar och riskerar att hamna vilse. Glöm inte vattenflaskan heller!

♦ Andra bra-att-ha-saker är karta och kompass så du inte går vilse. Och om du nu skulle göra det är det bra att ha med sig en mobiltelefon så du kan ringa efter hjälp. En visselpipa är också bra att ha med.







Innan du ger dig ut i skogen är det viktigt att du läst på lite om svampar så du vet vad du ska leta efter.

I vårt naturhäfte har du en beskrivning av vilka svampar som är lämpliga för nybörjaren, de är alla ganska lätta att känna igen och dessutom så är de ätliga.
Det är bäst om du till en början siktar in dig på ett fåtal, inte mer än tre svampar åt gången för att bli säker på dem.

Lätta svampar:

♦ Kantarell

♦ Trattkantarell

♦ Karl-Johan svamp / Stensopp

♦ Smörsopp

♦ Sandsopp

♦ Fårticka

♦ Blek taggsvamp



Och sålänge du är nybörjare ska du inte heller plocka något annat än de vi rekommenderat eftersom det finns tusentals svampsorter i våra skogar och endast runt 100 av dem är lämpliga att äta.
Detta betyder att det finns ett stort antal svampar som är oätliga eller giftiga.

Det finns fyra svampar i Sverige som kan orsaka dödsfall och de är, toppig giftspindling, gifthätting, vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. De finns alla beskrivna i naturhäftet.



Plockningsdags:

När du väl hittat den svamp du var ute efter och är säker på att det är rätt är det dags att plocka den.
När du ska ta upp svampen ska du inte bara rycka loss den utan gör istället såhär:

Greppa tag i svampen vid foten och börja försiktigt vrida och vicka på svampen. Se till att du får med foten så du än en gång kan försäkra dig om att det är rätt svamp då foten kan vara avgörande på vilken svamp det är.
Är du nu helt säker kan du med hjälp av kniven ta bort dåliga delar av svampen som den jordiga foten. Är det mycket smuts och jord på svampen kan du lite lätt borsta bort det.
Lägg sedan svampen i korgen och gå till nästa!



Nu när du är redo och påläst för en tur i svampskogen är det bara att sätta igång.
Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0