Experiment om nedbrytning

 

I detta experiment ska vi titta närmare på hur nedbrytningen av löv fungerar med hjälp av gråsuggor.

Du behöver:

  • Olika sorters löv
  • Gråsuggor
  • Petriskål
  • Sax
  • Filter
  • Vatten
  • Pipett

Gör så här:

1.       Samla olika sorters löv.

2.       Klipp figurer av löven med raka kanter. Detta för att man lättare ska kunna se vad gråsuggorna har ätit någonstans.

3.       Blöt ner ett filter ordentligt med hjälp av pipett och lägg i botten av en petriskål.

4.       Placera löven ovan på filtret.

5.       Lägg sedan gråsuggorna i petriskålen.

6.       Förvara petriskålen med gråsuggorna mörkt och svalt.

7.       Blöt filtret på nytt varje dag. Gråsuggor är känsliga för uttorkning och behöver mycket vatten.

8.       Efter cirka en vecka så kan det var dags att titta på resultatet av nedbrytningen som bör ha skett.





bild på hur det kan se ut i skålen, detta är innan gråsuggorna börjat äta.




För mer fakta om gråsuggor och nedbrytning hänvisar vi till vårt utlärningshäfte.



Knoppundersökning

På vintern när träden inte har några träd kan man istället hitta knoppar på träden. Alla knoppar ser olika ut på samma sätt som att löven också gör det.

Här kommer ett exempel på knoppundersökning vi själva kan göra. Antingen går du själv runt bland träden och kollar på dem där på plats eller så kan du ta av en en liten bit av grenen där knoppen sitter för att sedan ta med hem så det blir lite lättare att se alla detaljer.

Du behöver:
En kniv (var försiktig!)
En lupp eller ett förstoringsglas
Kvistar med knoppar




materialet och inhämtade grenar



Nu kan du börja undersöka de olika knopparna



ett naturdjur undersöker knoppar på en liten gren med en lupp


Använder du dig av ett förstoringsglas eller en lupp kan du se mer detaljer på knopparna.



Nu kan du börja fundera på om någon av knopparna verkar stämma överens med någon av beskrivningarna nedan och kanske kommer du på vad för knopp du hämtat. 






Våra vanligaste träd och dess knoppar 


• BJÖRK
Har bruna och små knoppar.
Vårtbjörkens knoppar är spetsiga och medan glasbjörken har lite trubbiga knoppar.
Tar man en björkknopp och håller den ett tag i handen så blir den klibbig.

En björkkvist

• BOK
Bokens knoppar är långsmala och spetsiga. I färgen är de ljusbruna eller lite rödbruna.


en bild på bokens spetsiga knoppar

• EK
Knopparna sitter i klungor längst ut på grenarna och är korta, trubbiga och bruna i färgen.

en ekkvist

• KLIBBAL
Knopparna skimrar i violett och är skaftade, alltså knopparna sitter på ett litet skaft ut från grenen.

en alkvist med kottar

• LIND
Har glänsande och äggformade knoppar. Har en rödbrun solsida och en grön skuggsida.
Består av två knoppfjäll där ofta ett av dem spretar så det kan se ut som en tumvante.

en lindgren med knoppar. längst ut sitter frukter

• LÖNN
Har vinröda knoppar som sitter i motsatta par med undantag för knoppen längst ut.
Du kan prova att skära en knopp mitt itu, finns där någon mjölksaft?


en lönngren med knoppar



 (En längre version av denna lista finns i vårt utlärningshäfte)

 



Experiment om fryspunkten

I detta experiment ska vi se vad som händer när vi stoppar in tre bägare med olika innehåll i frysen. Vi vill ta reda på vilken av lösningarna som fryser först.



    DU BEHÖVER

•   Tre små likadana bägare som tål att frysas.  
•   Etiketter och penna
•   Vanligt kranvatten
•   Lite socker
•   Lite salt
•   Skedar
•   En termometer (digital är smidigast)
•   En frys
•   Papper och penna


lite av materialet


   GÖR SÅHÄR

1. Börja med att skriva salt, socker och vatten på tre etiketter som du sedan fäster på de olika bägarna så du håller koll på dem.

2. Häll i lika mycket vatten i alla bägare.

3. Ta några små skedar (beroende på hur mycket vatten du har) socker som du häller i den du skrivit socker på.

4. Ta lika mycket salt som du tog socker och häll i den du ska ha saltet i. 

5. Blanda runt med hjälp av skedarna tills allt socker respektive salt har löst sig.

6. Nu kan du mäta temperaturerna i de olika bägarna som bör vara samma.

     
häll i - blanda - mät temperatur

7. Ställ in alltihopa i frysen.

8. Gör en liten tabell där du noterar temperaturerna.

9. Vänta en cirka 20 minuter innan du tar ut dem ur frysen för att igen mäta temperaturerna. Skriv ner värdena i
tabellen.

10. Ställ in i frysen ytterligare 20 minuter och ta sedan ut, mät temperatur och fyll i tabellen.


de tre bägarna inne i frysen

Var resultatet som du väntade dig? För fakta om vad resultatet beror på hänvisar vi till utlärningshäftet.



RSS 2.0